Produkt dnia
Olej KOKOSOWY BIO nierafinowany (800 g)
Olej KOKOSOWY BIO nierafinowany (800 g)
49,00 zł 46,55 zł
szt.
Oliwa z oliwek extra virgin SUAVE (500 ml)
Oliwa z oliwek extra virgin SUAVE (500 ml)
28,00 zł 25,02 zł
szt.
Olejek SEZAMOWY kosmetyczny  (60 ml)
Olejek SEZAMOWY kosmetyczny (60 ml)
35,00 zł
szt.
Producenci

Olejek z CZARNUSZKI AFRYKAŃSKIEJ (250 ml)

Dostępność: brak towaru
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 76,00 zł 76.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis


Olejek z nasion czarnuszki siewnej Nigella Sativa z Afryki Północnej, tłoczony na zimno, czysty, bez dodatków, w 100% naturalny - o wiele mocniejszy, skuteczniejszy w działaniu – od odmian uprawianych w Europie.  Pochodzi z Afryki Północnej, a dokładniej z Maroka.

W starożytności uważano, że "potrafi wyleczyć wszystko oprócz śmierci". Posiada unikatowe właściwości zdrowotne. Od lat 50 - tych XX wieku prowadzone są badania mające wyjaśnić fenomen tej rośliny. Duży wpływ na jakość i siłę oleju ma czas zbioru rośliny oraz warunki i sposób tłoczenia. Jest olejem uniwersalnym – stosujemy go zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego jako olej spożywczy.

Bogaty w:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (omega-6) - 55,6 % - niezbędny dla człowieka, kwas palmitynowy (12,5 %), kwas oleinowy (omega-9), - 23,4 %, kwas alfa-linolenowy (omega-3) - 0,3%, rzadki w przyrodzie kwas eikozadienowy
  • witaminy i składniki mineralne odpowiedzialne za nasz wygląd fizyczny: witaminy (A, E, F, B1, B3, B6, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze, białka (8 z 9 niezbędnych aminokwasów), węglowodany, związki mineralne (m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas). 
  • fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny, melaninę, karoten;
  • źródło witamin (witamina E – tokoferol) oraz minerałów(Fe, Ca, K, Na, Mg, Zn, P, Cu).
  • związki czynne przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe taki jak tymochinon (30-48%), tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen (7-15%), karwakrol (6-12%), 4-terpineol (2-7%), t-anetol (1-4%), α-pinen i tymol.
  • nasiona zawierają ponadto alkaloidy izochinolinowe (nigellinę, nigelliminę), alkaloidy diterpenowe (nigellaminę) oraz inidazolowe (nigellidynę, nigellicynę), a także saponiny triperpenowe (α-hederyna), które znane są ze swych właściwości przeciwnowotworowych.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE: 

SKÓRA:

  • Działa jak – eliksir młodości. Zawiera dużą ilość antyoksydantów (zwłaszcza witaminy A i E. Opóźnia proces starzenia skóry. Poprawia kondycję skóry dojrzałej. Działa przeciwzmarszczkowo. Wzmacnia oraz uelastycznia ją. Stosowany zewnętrznie zmniejsza ilość zaskórników w skórze.
  • Odżywia, nawilża, zmiękcza i ujędrnia skórę.
  • Zmniejsza widoczne blizny.
  • Pobudza odnowę naskórka.
  • Chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi.
  • Przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia.
  • Intensywnie wspomaga leczenie zmian skórnych takich jak: trądzik, łupież, liszaj, atopowe zapalenie skóry, grzybica, łuszczyca, opryszczka. Przynosi wyraźną poprawę i ulgę. Istotne podczas leczenia zmian trądzikowych– czasami (bardzo rzadko) podczas pierwszych dni stosowania olejku może (ale nie musi) wystąpić pogorszenie jakości cery – jest to efekt  oczyszczania się naszej skóry, który szybko mija.
  • Pomaga opanować zmiany skórne wywołane zakażeniami bakteryjnymi.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Często stosowany do pielęgnacji skór alergicznych.
  • Hamuje rozkład melaniny odpowiedzialnej za kolor naszej skóry (stosując systematycznie poprawimy jej kolor).
  • Redukuje cellulit – systematycznie i intensywnie wmasowywany w skórę.
  • Olejek z czarnuszki może być łączony z innymi olejami.

WŁOSY:

Doskonały w przypadku problemów z włosami:

  • systematycznie stosowany w postaci wcierek w skórę głowy - zatrzymuje wypadanie włosów, przeciwdziała łysieniu, likwiduje łupież oraz stany zapalne powstałe na skórze głowy, pobudza cebulki do pracy.
  • nakładany na całe włosy (tzw. zabieg olejowania), pozostawiony na min. 30 min, a najlepiej na całą noc, następnie zmywany  – daje efekt zazwyczaj natychmiastowy: głębokie odżywienie, regeneracja, przywrócenie połysku i zdrowego wyglądu włosów. Zalecamy zabieg wykonywać 4 razy w miesiącu.

PAZNOKCIE:

  • systematycznie nakładany na płytkę paznokcia wzmacnia ją, odżywia, zapobiega rozdwajaniu i kruszeniu. 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE WEDŁUG BADAŃ MEDYCZNYCH:  

    • pomaga uporać się z anemią (podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów); 
    • posiada działanie przeciwnowotworowe; badania przeprowadzone na szczurach pokazują, że oddziaływanie czarnuszki na komórki nowotworowe skutkuje redukcji tych ostatnich o 52% (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17080016)
    • posiada silne działanie  antybakteryjneantywirusoweantygrzybiczne i przeciwpasożytnicze (tasiemiec, owsiki, blastocytoza, włosień kręty); 
    • chroni przed skutkami promieniowania jonizującego w radioterapii; 
    • przynosi ulgę w przypadku dolegliwości układu pokarmowego: nieżytu żołądka, grypy żołądkowej, wrzodów żołądka;
    • reguluje refluks, nadkwasotę i popularną ‚zgagę’ (działanie natychmiastowe)
    • skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter Pyroli;
    • reguluje poziom cholesterolu we krwi; 
    • bardzo skuteczny w walce z cukrzycą. Na łamach Journal of Endocrinology and Metabolism czytamy, że „olej z czarnuszki powoduje stałą regenerację komórek beta w wątrobie, podwyższa poziom insuliny obniżając poziom glukozy”. Stwierdzono także, że olejek z czarnuszki jest w stanie zahamować (wyleczyć) obydwa typy cukrzycy. (I,II).
    • reguluje poziom cukru we krwi, chroni trzustkę;
    • łagodzi objawy schorzeń alergicznych (katar, astma, egzema atopowa); jest naturalnym lekiem przeciwhistaminowym;
    • długotrwałe stosowanie może przyczynić się do poprawy samopoczucia, usprawnienia procesów myślenia i zapamiętywania; wiele badań sugeruje, że może spowalniać proces rozwoju choroby Alzheimera;  
    • przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych; 
    • przydatna podczas leczenia zapalenia zatok
    • pomocna przy reumatyzmie oraz stanach zapalnych stawów; 
    • chroni przed osteoporozą (zwiększa gęstość mineralną kości);
    • uznawana na Bliskim Wschodzie jako naturalny antybiotyk - niszczy szkodliwe bakterie; przyśpiesza gojenie: owrzodzenia, rozpadliny, skaleczenia, zmiany ropne; reguluje ciśnienie krwi; w przypadku astmy rozszerza oskrzela; 
    • zabezpiecza i odtruwa miąższ wątroby

ZASTOSOWANIE: 

  • w kuchni - najlepiej w postaci ziarenek jako dodatek do sałatek, zup, kasz, sosów, twarogów, jagnięciny i drobiu (posiada lekko gorzki, intensywny smak oraz korzenny zapach); 
  • suplement diety prozdrowotnie -  1 łyżeczka - 1 raz dziennie (dorośli), w przypadku dolegliwości zdrowotnych 1 łyżeczka - 2 razy dziennie (dorośli), dzieci - połowę dawki dorosłych; bardzo często na początku stosowania powoduje uczucie odbijania się – objaw mija samoistnie.
  • kosmetyczne: do twarzy  (na oczyszczoną i wilgotną skórę); na skórę (zmiany skórne); do włosów - wcierany w skórę głowy (codziennie, niewielką ilość);  możemy dodać kilka kropel do szamponu lub natłuszczamy całe włosy (min. 30 minut lub całą noc i następnie myjemy).

Ważne: olejek/ ziarenka więcej niż 4g/ dziennie nie powinien być stosowany doustnie u kobiet w ciąży

Przechowywanie: w miejscu pozbawionym światła lub w lodówce. Olej jest bardzo stabilny i może być przechowywany przez - właściwie nieokreślony czas.

Skład: 100 % Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil. 

Zapach: korzenny, intensywny.

Pochodzenie: Maroko. 

Pojemność:250 ml

Producent: Argan World Oil

Informacje zaczerpnięte z książki Dr Petera Schleichera "Lecznicza moc marokańskiego złota" oraz pracy dr. Padma M. Parakh "Nigella Sativa - comprehensive review" - Oxford College of Pharmacy, Kernaka, India 

http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10825/1/IJNPR%201(4)%20409-429.pdf

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl